Skip to content
Menu

2024: Profportaal Zorg 10 jaar!

Marcel Linssen blikt bij de start van 2024 terug op de ontwikkeling die PPZ in de afgelopen 10 jaar heeft doorgemaakt.

interview

Op 19 februari 2014 werd bij een notaris in Den Haag de akte van Oprichting van de “Coöperatie Profportaal Zorg U.A” ondertekend. Daarmee ging PPZ officieel van start. Een mooi moment voor Marcel Linssen, manager Bedrijfsvoering van PPZ, om bij de start van 2024 terug te blikken op de ontwikkeling die PPZ heeft doorgemaakt.

“Tien grote ziekenhuizen en zorginstellingen starten samen Profportaal Zorg, een nieuw initiatief op het gebied van e-learning. Zij ontwikkelen content voor en met de zorg. Hierdoor hoeft niet elke instelling zelf content te maken of in te kopen, wat kostbaar en inflexibel is”

Met bovenstaande aankondiging werd PPZ in februari 2014 in de pers gelanceerd.
Inmiddels 10 jaar verder is er veel gebeurd. Ons doel was zorgprofessionals te ondersteunen bij hun leren, maar we hebben vooral zelf óók een enorm leerproces doorgemaakt. De coöperatie is gegroeid van een welwillende club amateurs naar een professionele organisatie die daadwerkelijk bijdraagt aan leren en ontwikkelen voor en door zorgprofessionals, maar dat ging niet vanzelf.

Waar beginnen we eigenlijk aan?
Met het zetten van de handtekeningen had eigenlijk niemand een goed beeld van wat feitelijk opgericht was. Een coöperatie: hoe gaan we dat doen? Het kwam er eigenlijk op neer dat we, niet gehinderd door veel kennis over zaken waar we rekening mee moesten houden, gewoon maar gestart zijn.
De eerste grote uitdaging was het voor onze leden beschikbaar maken van content die de oprichtende leden ontwikkeld hadden.
Dat zou zonder problemen moeten gaan, dachten we. Want de meeste leden hadden immers hetzelfde leermanagementsysteem waarin de content probleemloos zou draaien?
De werkelijkheid bleek weerbarstig. PPZ moest zich zelfs fors in de schulden steken om bestaande content technisch toegankelijk te maken voor alle leden.

“Met dit financiële resultaat zou ik de zaak maar meteen opdoeken”
(Uitspraak van een treasurer n.a.v. de jaarrekening 2014)

Met een forse investering vanuit de oprichtende leden lukte het om de bestaande content geschikt te maken voor de leden. De behoefte aan content, destijds corebusiness van PPZ, was zó groot dat het ledenaantal snel toenam. Even snel werd duidelijk dat het managen van de facturering en de daarbij horende boekhouding toch echt de expertise is van een accountant. We leerden dat je aannames over techniek maar beter bijtijds kunt toetsen en dat het runnen van een professionele organisatie expertise vereist die we niet zelf in huis hadden.
Het oprichtingsjaar was best spannend. Samenwerkingspartner PAT-learning Solutions ging vrij snel na de oprichting van de coöperatie samen met uitgeverij Noordhoff Professional. PPZ moest een manier vinden om met deze nieuwe speler in het veld te gaan samenwerken. Dat leidde in 2016 tot een samenwerkingsovereenkomst tussen PPZ en Noordhoff.
Een belangrijk gezamenlijk ontwikkeld product werd Zorgpad Pro, het leerpadenconcept waarvoor PPZ expertise leverde en waarmee, door royalty’s, een basis gelegd werd voor een (inmiddels) gezonde financiële PPZ-organisatie.
In de zoektocht naar een manier van samenwerken leerden we dat tegenslag ook een mooie nieuwe start kan betekenen.

“Ontwikkelen van content was een begin. We zouden op den duur echter vastgelopen zijn op het actualiseren en beheren ervan”
(Uitspraak van een PPZ-bestuurder)


Van content naar community
In de samenwerking met Noordhoff kon PPZ zich focussen op waar we goed in waren: kennis van de verschillende branches en het leveren van inhoudelijke expertise.
Intussen groeide ook de coöperatie. Niet alleen door het ledenaantal, maar ook vanwege de verbreding naar andere doelgroepen. Anno 2024 zijn er, naast algemeen ziekenhuis- en VVT-organisaties, ook Universitaire Medische Centra, categorale ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, revalidatie-organisaties, een grote onderwijsorganisatie, een GGD-organisatie en ook een huisartsenorganisatie lid van PPZ. Ook hebben we samenwerkingsafspraken met GoodHabitz, Defacto, TrueSim, hihaho, Mediasite en Prelum; allemaal bedrijven die iets kunnen betekenen voor onze leden.

PPZ groeit verder richting de 100 leden. Onze leden vertegenwoordigen dus vele tienduizenden zorgprofessionals.
Nog steeds levert PPZ een bijdrage aan de ontwikkeling van leermiddelen, maar we ontwikkelen zelf geen content meer. We hebben geleerd dat het getuigt van kracht als we keuzes durven te maken.
Onze waarde zit nu vooral in het delen van kennis, het bij elkaar brengen van mensen, het verkennen van nieuwe initiatieven, het bundelen van expertise en het spotten van kansen. We vertalen dat onder meer in actieve gebruikers- en expertgroepen, steeds met als doel te verkennen, samen te brengen, te ontwikkelen, te verbeteren en vooral optimaal te laten aansluiten bij de behoefte van onze leden.

Verbinding
De missie van PPZ is het versterken van professionals in de zorg.
Dat klinkt mooi, maar vervolgens moet je dat concreet maken en dus ook organiseren. Ons Community-platform is vanaf de live-gang in 2022 een groot succes gebleken. Het ondersteunt onze leden in het leggen van contact met elkaar en de uitwisseling van kennis en ervaringen. Het prikkelt ook de nieuwsgierigheid en helpt kennis te maken met nieuwe ontwikkelingen. Het maakt het verschil tussen een slapend netwerk en een effectief samenwerkingsverband waarin veel energie zit en waar onze leden écht iets aan hebben. Voor mij is het platform inmiddels onlosmakelijk verbonden met het succes van PPZ.

Trots
Natuurlijk is het belangrijk dat er nu een stevige en financieel gezonde organisatie staat. Wat mij echter vooral motiveert in mijn PPZ-rol is het plezier dat we samen hebben om iets te betekenen voor onze leden. Het voelt nog steeds als een club vrienden die iets moois hebben opgebouwd door samen de schouders eronder te zetten. Ik hoop van harte dat we dát gevoel nog lang kunnen vasthouden.

Jubileumjaar
We hebben in de afgelopen 10 jaar een wezenlijke bijdrage geleverd aan het leren & ontwikkelen van vele zorgprofessionals. Omdat we ook zélf een enorm leerproces hebben doorgemaakt is het jubileumslogan dit jaar:

Profportaal Zorg: 10 jaar wijzer

Dit artikel vormt de start van een serie artikelen in het jubileumjaar van PPZ. Elke maand verschijnt er één, geschreven door iemand die PPZ een warm hart toedraagt. Het artikel van februari wordt geschreven door Jaco van de Worp, productspecialist Video en lid van de Expertgroep ‘Werkplekleren’.